ramen-hout-pvc-aluminium
ramen-hout-pvc-aluminium

Breadcrumbs

Hout, PVC of Aluminium ramen? Hoe kies ik het best?
Heb je ook het idee dat je raamprofielen er slecht aan toe zijn? Dat ze tochten, beschadigingen vertonen of simpelweg niet mooi meer zijn? Dan is het een goed idee om de ramen te vervangen.
Soorten ramen

Er zijn heel wat keuzemogelijkheden met betrekking tot materialen. Duurzaamheid, onderhoud en prijs spelen hierbij een belangrijke rol. Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare materialen.

Houten ramen

Hout is een zeer populair en veel gekozen materiaal voor raamprofielen. De voornaamste reden hiervoor is dat hout een hele natuurlijke en warme uitstraling heeft en vrijwel bij ieder woningtype past.

Hout is relatief duur in aanschaf en moet je goed onderhouden. Een likje verf om de paar jaren doen je ramen deugd.

PVC ramen

De tijd dat kunststof ramen het huis een goedkope uitstraling gaven ligt al ver achter ons. Tegenwoordig zijn goede kunststof raamprofielen nauwelijks van houten te onderscheiden. Daarbij komt ook nog eens dat PVC ramen zeer betaalbaar zijn.

Ook over het onderhoud van PVC ramen hoef je je geen zorgen te maken: ze zijn namelijk nagenoeg onderhoudsvrij.

Aluminium ramen

Aluminium is een licht, maar zeer sterk materiaal en daarom zeer geschikt om raamprofielen van te maken. Het vervormt of breekt niet, vertoont geen scheuren en is gemakkelijk in onderhoud. Aluminium ramen geven je woning een moderne en strakke uitstraling. In een klassieke setting geven aluminium ramen dan net weer een modern tintje aan je woning. Naast regelmatig reinigen heb je aan aluminium ramen nauwelijks onderhoud.

Vast raam, kiepraam of valraam?

Bij het maken van je keuze is ook het type raam belangrijk natuurlijk. De meest voorkomende soorten zijn: vast raam, draai- kiepraam en valraam. Een overzicht:

Vast raam

Hoeft je raam niet open? Ga dan voor een vast raam. Die zijn goedkoper aangezien je geen scharnieren en sloten nodig hebt. Bovendien zijn ze makkelijker en sneller te plaatsen.

Draai- kiepraam

Een draai-kiepraam kan zowel horizontaal als verticaal open. Zo kan je snel een ruimte ventileren en frisse lucht binnenlaten.

Valraam

Een valraam valt naar binnen als je het opent. Dit type raam zie je vooral in combinatie met kleine raamprofielen. Valramen komen het best tot hun recht in de badkamer of op het toilet.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je kiest voor nieuwe ramen is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Onderzoek op voorhand met welke zaken je best rekening houdt. Een overzicht:

Isolatiewaarde

De prijzen van ramen zijn afhankelijk van de isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde van de ramen, hoe duurder ze worden. Maar ramen met een hoge isolatiewaarde verdienen zichzelf terug door besparing op je energiefactuur die je realiseert.

Onderhoud

Zowel glas als raam hebben onderhoud nodig en dit brengt ook weer de nodige kosten met zich mee. Als je weinig onderhoud wenst aan een raamprofiel, kan je beter gaan voor kunststof of aluminium raamprofielen. Regelmatig schoonmaken met lauw water en een doekje volstaat. Een houten raamprofiel vereist meer onderhoud. Om de 5 tot 7 jaar moeten deze geverfd worden. Daarnaast moet je een houten raamprofiel natuurlijk ook regelmatig schoonmaken.

Stijlen, kleuren en materialen

Welke stijl raamprofiel je kiest, is helemaal afhankelijk van het type materiaal. Het is verstandig om dezelfde stijl aan te houden als die van je woning. Woon je in een natuurlijke omgeving in een eerder klassiek huis? Dan passen houten ramen daar perfect. In een industriële omgeving en bij een modern huis passen dan weer aluminium ramen beter.

Enkel glas?

Sinds kort zijn er ook ‘onzichtbare ramen’ op de markt. Bij onzichtbare ramen zit het raamprofiel verborgen achter de buitenmuur en onder de vloer. De binnenkant is afgewerkt met gipsplaat of ander plaatmateriaal. Zo verdwijnt de overgang tussen binnen en buiten en krijg je het idee dat je rechtstreeks naar buiten kijkt.

Zoals je merkt zijn er diverse mogelijkheden. Niet enkel de stijl en het materiaal, maar ook de isolatiewaarde en de prijs zijn belangrijke factoren. Laat je in jouw keuze ondersteunen door onze adviseurs. Wij komen graag langs om de mogelijkheden te bekijken of breng een bezoekje aan onze toonzaal.