Screens of rolluiken? That is the question.
Screens of rolluiken? That is the question.
Screens of rolluiken? That is the question.
En het antwoord op die vraag hangt grotendeels af van welk doel en wat voor stijl je beoogt. Want ook al hebben screens en rolluiken deels gemeenschappelijke functionaliteiten, toch hebben ze elk apart ook zeer specifieke eigenschappen. We gaan er hieronder wat dieper op in.

VOLLEDIG DONKER OF LICHT IN DE DUISTERNIS?

Als je de ruimtes in je huis volledig donker wil dan ben je echt aangewezen op rolluikenScreens houden de zon tegen, maar laten nog altijd licht binnen. Laat je de rolluiken neer dan zie jij niet wat er buiten gebeurt en ziet niemand wat er binnen gebeurt. Met de screens naar beneden kan je overdag nog naar buiten kijken. En wanneer het ‘s avonds buiten donker is en je binnen het licht aan hebt, blijven de contouren van je interieur zichtbaar voor een ‘buitenstaander’.

EN NAAR ISOLATIE EN VEILIGHEID TOE?

Daar kunnen we heel kort in zijn: rolluiken isoleren en beschermen, screens niet. Met rolluiken creëer je als het ware een luchtspouw én een fysieke barrière tegen koude, geluid en indringers. Je moet dus minder gaan verwarmen, het is lekker stil en je huis is extra beveiligd. Het doek van screens heeft geen enkele isolatiewaarde, dient louter om de zon van je ramen weg te houden zodat het binnen fris blijft, en is geen extra obstakel voor eventuele inbrekers.

HET OOG WIL OOK WAT

Precies. En daar zijn screens dan weer in het voordeel. Bij nieuwbouwprojecten winnen strakke lijnen en grote raampartijen steeds meer aan populariteit. Met screens kan je die grote oppervlaktes makkelijker overspannen en krijg je een strakker, moderner effect. Bij rolluiken moet je voor aanzienlijke oppervlaktes met een extra geleider op je raamprofielen gaan werken, een grote ‘oprol-rol’ zien weg te werken en ben je sowieso beperkt qua hoogte en breedte.

CONCLUSIE?

Met rolluiken word je niet gezien, maar kan je ook niet meer naar buiten kijken. Ze zorgen voor extra isolatie en veiligheid, maar zijn beperkt qua hoogte en breedte.

Met Screens heb je binnen nog wat inkijk maar kijk je zelf ook nog naar buiten. Ze bieden geen extra beveiliging of isolatie, maar zijn perfect inzetbaar voor grote oppervlaktes.

Kortom, je keuze zal echt afhangen van de stijl waarin je bouwt of verbouwt, en van jouw specifieke eisen op het vlak van privacy en veiligheid.

MEER WETEN?

Sta je voor de keuze van screens of rolluiken voor je verbouwing of nieuwbouw? Bij Fentris geven we je advies op maat en overlopen we samen de mogelijkheden voor jouw specifieke project. Contacteer ons vrijblijvend voor advies of een offerte of kom eens langs in onze toonzaal op de Churchillsteenweg 10, in Erembodegem. Wij zijn van maandag tot zaterdag open tussen 14.00 uur en 18.00 uur.