huis-ramen-deuren
huis-ramen-deuren

Breadcrumbs

Hoe kies ik de juiste isolatie-waarden bij nieuwe ramen?
Door je woning te isoleren kan je heel wat geld uitsparen. De raam- en deuropeningen zijn natuurlijk belangrijke zones waar warmteverlies kan ontstaan.

De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een constructie zoals ramen, deuren en glas doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. Een hoge U-waarde betekent thermisch slecht isolerend, een lage U-waarde betekent thermisch goed isolerend. De eenheid voor de U-waarde is W/(m²·K).

Voor ramen en deuren maken we een onderscheid tussen de volgende U-waarden:

  • Bij de Ug-waarde staat de “g” voor glas. De Ug-waarde geeft dus de totale isolatiewaarde van het glas.
  • Bij de Uf-waarde staat de “f” voor frame. De Uf-waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het raamprofiel.
  • Bij de Uw-waarde staat de “w” voor window. De Uw-waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door de volledige raamconstructie.

Wanneer je jouw woning goed wil isoleren is het dus belangrijk niet enkel af te gaan op prijs maar ook op de isolatiewaarde. Niet elk isolatiemateriaal isoleert even goed. Naast thermisch isoleren zit er ook een groot verschil tussen de akoestische waarde van je raamconstructie.

Vraag ons gericht advies. Neem contact op en één van onze specialisten komt bij jou langs om de mogelijkheden te bekijken. Of kom ’s langs in onze toonzaal!