Buitenschrijnwerk: hout, alu of PVC?
Buitenschrijnwerk: hout, alu of PVC?
Buitenschrijnwerk: hout, alu of PVC?

Voor zowel PVC, aluminium als hout valt iets te zeggen. De enige echte, juiste keuze bestaat niet en hangt altijd af van je budget, de stijl van je woning en natuurlijk… je persoonlijke smaak.

Begint de tocht uit de ramen van je woonkamer nu echt te storen? Draait de verwarming op volle toeren en krijg je het maar niet warm in huis? Staat de ruwbouw er en moet je je nieuwbouw nu verder winddicht maken? Dan kan je er niet langer omheen: je zal buitenschrijnwerk moeten kiezen! Hout, aluminium of PVC- ramen en deuren? We lichten hieronder de verschillende eigenschappen van elk materiaal toe.

PVC  - DEGELIJKE PRIJZENKAMPIOEN

Om met de deur in huis te vallen: PVC is en blijft ontegensprekelijk de meest budgetvriendelijke keuze. De goedkoopste dus, maar daarom zeker niet de minst kwalitatieve.

PVC is
 • zeer energiezuinig met een isolatiewaarde tot Uw 1,23 W/m²K (standaard dubbele beglazing met Ug waarde van 1.0),
 • heel makkelijk af te wassen,
 • veilig en sterk want met staal verstevigd,
 • duurzaam omdat het niet kan roesten of rotten.

Plastiekerig, zeg je? Integendeel! Door de grote variatie aan kleuren, stem je je PVC ramen en deuren perfect af op je interieur én je terras of tuin. Wil je wel de ‘look’ van hout maar niet de prijs? Ook dat behoort tot de mogelijkheden met PVC. Is er dan geen enkel minpuntje? Toch wel, voor uitzonderlijk grote raamoppervlaktes moet PVC de duimen leggen voor hout en aluminium.

ALUMINIUM – STIJLVOL STRAK

Met aluminium ramen en deuren zit je in een iets hogere prijsklasse dan PVC. Logisch ook want de grondstof is duurder en het productieproces meer ingewikkeld.

Aluminium staat garant voor
 • een isolatiewaarde tot Uw 1,3 W/m²K (standaard dubbele beglazing met Ug waarde van 1.0), 
 • een strakke en moderne stijl,
 • grote raampartijen met een aanzienlijke oppervlakte,
 • zorgeloos onderhoud.

Voeg daar een zeer lange levensduur aan toe, een bijna onbeperkte kleurkeuze, een zeer hoge afwerkingsgraad… en het is meteen duidelijk dat aluminium een te duchten concurrent is voor zowel PVC als hout. Enige minpuntje: krassen en beschadigingen zijn minder makkelijk te herstellen dan bij hout en PVC. Maar daar weet je Fentris vakman wel raad mee.

HOUT - EIGENZINNIG NATUURLIJK

Met hout zit je in de duurste prijsklasse. Het is zo’n 25% duurder dan PVC en ongeveer 15% duurder dan aluminium, afhankelijk natuurlijk van de houtsoort.

De voordelen van hout zijn:
 • een isolatiewaarde tot Uw 1.0 W/m²K (standaard dubbele beglazing met Ug waarde van 1.0),
 • eindeloze mogelijkheden qua vorm en kleur,
 • lange levensduur mits goed onderhoud,
 • geschikt voor zowel moderne als meer klassieke stijl.

Hout kan je beschouwen als het meest wispelturige materiaal omdat het leeft. Het vertoont al eens een barstje, krimpt of zet wat uit naargelang de omgevingstemperatuur. Maar hout is en blijft natuurlijk ook een mooi, warm en natuurlijk product waarmee je alle richtingen uit kan. Grote afmetingen, specifieke openingsmogelijkheden … onze Fentris ambachtslui weten er altijd raad mee.

KORTOM

Voor zowel PVC, aluminium als hout valt iets te zeggen. De enige echte, juiste keuze bestaat niet en hangt altijd af van je budget, de stijl van je woning en natuurlijk… je persoonlijke smaak. Maar één ding is zeker: al onze raamprofielen voldoen standaard aan de epb-regelgeving en zijn ook nog eens standaard geschikt voor 3-dubbel glas indien gewenst. Nog een keuzeprobleem minder!

Heb je nog vragen of bedenkingen die je met onze vaklui wil bespreken? Stuur dan een mail naar info@fentris.be, of bel ons op 053 85 73 40.

Bekijk je graag onze ramen en deuren eens in het echt? Dan kan je van maandag tot zaterdag tussen 14.00 en 18.00 uur terecht in onze ruime toonzaal voor een kop koffie en advies op maat.